+90 532 781 8389
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Soğuk bir evi sıcak tutmak için 12 ipucu

30 Ekim 2021
Soğuk bir evi sıcak tutmak için 12 ipucu

İçindekiler

Soğuk bir evi sıcak tutmak için 12 ipucu

Kalorifersiz bir odayı ısıtmak için yapabileceğiniz küçük değişikliklerden neden yeni bir kombi alma zamanının geldiğine kadar, soğuk bir evi nasıl sıcak tutacağınıza dair bu 12 ipucu kışı geçirmenize yardımcı olacak.

1. Yalıtım

Yalıtım, ısı kaybını önlemenin en iyi yollarından biridir. Sonuçta, duvarlardan, çatıdan ve zeminden büyük miktarda ısı kaybedilir.

  • Çatı yalıtımı: Isı yükselir, bu nedenle çatı katında kalın bir yalıtım tabakası çatıdan kaçmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Boşluk duvarı yalıtımı: Eski özelliklerde iç ve dış duvarlar arasında bir boşluk vardır. Bu boşluğu boşluklu duvar yalıtımıyla doldurmak, aksi takdirde duvarlardan kaybolacak olan bu %35’lik ısının çoğunun korunmasına yardımcı olacaktır.
  • Zemin yalıtımı: Parke zeminlerde çatlaklar olabilir, bu nedenle bunları bir dolgu macunu ile doldurmanın yanı sıra alttan yalıtım da etkili olabilir.

Bu 3 yalıtım şekline ek olarak, bir mülkün etrafındaki pencereler tek camlıysa, çift veya hatta trip camlar da etkili bir yalıtkan görevi görebilir.

Evin etrafına çift cam takmak etkili olsa da maliyetli olabilir. Neyse ki çok daha ucuz bir alternatif var: termal cam filmi. Camlarınıza termal cam filmi yapıştırmak, ısıyı odaya geri yansıtarak daha fazla ısının kaçmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

2. Evinizi cereyan geçirmez hale getirin

Isının kaçabileceği boşlukları ve çatlakları doldurmak veya kapatmak sadece evinizi sıcak tutmakla kalmaz, aynı zamanda enerji faturalarınızı da düşürür. Bu boşluklar çoğunlukla pencere ve kapıların çevresinde bulunur, sadece bir miktar yalıtım bandı uygulamak, bir cereyanın eve girmesini önleyebilir.

Ayrıca posta kutusu, anahtar delikleri ve evcil hayvan kapakları hakkında da düşünmeniz gerekecek, çünkü hepsi de mülke taslakların girmesine izin veriyor. Posta kutularına ve pet kapaklara fırçalar eklenebilirken, anahtar deliklerine bir kapak eklenebilir.

Bir odanın sıcaklığının diğerine kaçabileceği iç kapıların altındaki boşluğu kapatarak taslak provasını daha da ileri götürün. Bu boşluğu bir kapı hava akımı önleyici ile kapatmak, ısının kaçmasını önleyecektir.

3. Boru gecikmesi

Borular, sıcak suyu merkezi ısıtma sistemi etrafında taşır, bu nedenle daha uzun süre sıcak tutmak evinizin merkezi ısıtmasını çok daha verimli hale getirecektir. Boruların etrafını saran kaplama, bir yalıtkan görevi görerek boruları daha uzun süre daha sıcak tutar ve bunu yapmak için herhangi bir alete bile ihtiyacınız olmaz.

4. Radyatörlerin havasını alın

Evinizin etrafındaki radyatörlerden bir veya daha fazlasının eskisi kadar iyi ısınmadığını fark ettiyseniz, kanamaya ihtiyaçları olabilir.

Radyatörün havasının alınması, merkezi ısıtma sisteminden havanın boşaltılması işlemidir. Radyatörlerdeki fazla hava, sıcak suyun dolaşmasını engelleyerek tıkanıklık görevi görebilir. Üst kısım alttan çok daha soğuk olacağından radyatörün hava alması gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz.

5. Bir kazan servisi düzenleyin

Birleşik Krallık evlerinin büyük çoğunluğunda merkezi ısıtma için bir gaz kazanı vardır, bu nedenle soğuk bir evi sıcak tutmak söz konusu olduğunda en iyi durumda olduğundan emin olmak çok önemlidir.

6. Akıllı bir termostat edinin

Akıllı bir termostat size merkezi ısıtmanız üzerinde tam kontrol sağlar ve ayrıca evinizin enerji kullanım alışkanlıkları hakkında bilgi edinebilir.

Akıllı termostatlar, evinizde ısıtmanın nasıl ve ne zaman kullanıldığına uyum sağlayarak, merkezi ısıtmayı en verimli zamanlarda açıp kapatabilir. Bu, evinizi konforlu bir sıcaklıkta tutmanıza ve enerji faturalarınızı düşürmenize yardımcı olacaktır.

7. Perdeleri asın ve geceleri kapatın

Bahsettiğimiz gibi, bir odanın pencerelerinden çok fazla ısı kaybedilebilir ve perdeler sıcağı içeride ve soğuğu dışarıda tutmada önemli bir rol oynar. Ne kadar kalınlarsa o kadar iyidir.

Kulağa basit gelebilir, ancak geceleri perdeleri kapalı tutmanın yanı sıra, gün boyunca onları açmak, güneş ışığının içeri girmesine izin verecektir – evinizi sıcak tutmanın doğal ve etkili bir yolu.

8. Radyatörlerin arkasında folyo kaplı kart

Isı radyatörlerden önden ve arkadan kaçar, bu da ısının büyük bir kısmının radyatörün arkasındaki duvarı ısıtmak için kullanıldığı anlamına gelir – konu evinizi ısıtmaya geldiğinde pek yardımcı olmaz.

Isının duvarı ısıtmasını engellemenin bir yolu, bir kartonu kalay folyoya sararak radyatörün arkasına kaydırmaktır. Bunu yapmak, aksi takdirde boşa gidecek olan ısıyı odaya geri yansıtacaktır.

9. Radyatörlere termostatik radyatör vanaları taktırın

Evinizin etrafındaki radyatörlere termostatik radyatör vanaları (TRV’ler) eklemek, hangi odaların ısıtılmasını ve ne kadar sıcak olmasını istediğiniz konusunda size daha fazla kontrol sağlayacaktır. İstenen sıcaklığa ulaşıldığında, TRV enerji tasarrufu için radyatörü kapatacaktır. Kapıyı kapalı tutarak odadaki ısıyı kontrol altına alın.

10. Radyatörlerin önündeki boşluğu temizleyin

Radyatörlerin önüne büyük mobilya parçaları koymak, ısının odaya yayılmasını önleyecektir. Bunun yerine mobilya tarafından emilecek ve faydasını hissetmeyeceksiniz.

Radyatörün önündeki boşluğu boşaltmanın yanı sıra radyatörün üzerine bir raf yerleştirmek de faydalı olabilir. Raf, ısının yükselmesini durdurmak ve odaya yönlendirmek için bir blok görevi görecektir. Bu en çok yüksek tavanlı evlerde ve pencerelerin altına monte edilmiş radyatörlerde faydalıdır.

11. Halıları parke zeminlere yerleştirin

Parke zeminler genellikle paneller arasında ısının kaçmasına izin verebilecek küçük boşluklara sahiptir. Bir parke zemini kilim ile kaplamak, odada daha fazla ısı tutmaya yardımcı olacaktır.

12. Merkezi ısıtma sisteminizi değiştirin

Yukarıdakilerin hepsini yapmak, ancak mevcut merkezi ısıtma sisteminiz eski ve verimsiz ise bir yere kadar gidecektir. Evinizi rahat bir sıcaklığa getirmek için 8 yıldan daha eski bir kazanın yeni bir modern kazanla değiştirilmesi gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?