+90 532 781 8389
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Radyatörün havası nasıl alınır: Paradan tasarruf etmek için 8 adım

01 Eylül 2021
Radyatörün havası nasıl alınır: Paradan tasarruf etmek için 8 adım

İçindekiler

Radyatörün havası nasıl alınır: Paradan tasarruf etmek için 8 adım

Bu kılavuzda, sekiz kolay adımda bir radyatörün havasının nasıl alınacağını göstereceğiz; merkezi ısıtmanızın verimliliğini artırmak, enerji faturalarınızı kesmek ve soğuk mevsimlerde evinizi ısıtmak.

Radyatörün kanaması ne anlama geliyor?

Radyatörün havasının alınması (bazen kazanın havasının alınması olarak da adlandırılır), sisteminizin içinde sıkışan havanın dışarı atılması anlamına gelir; bu, havalandırmasız ısıtma sistemlerinde yaygın bir sorundur. Sıkışmış hava, suyun tüm radyatörünüzü ısıtmasını önleyerek soğuk noktalar oluşturur. Bazen radyatörünüzden akan veya tıkırdayan bir ses duyacaksınız , bu aynı zamanda kazan sisteminizin havasını almanız gerektiğinin de iyi bir göstergesidir.

Radyatörünüzün üst kısmına dokunursanız, alt yarısından daha mı soğuk geliyor? Bu, ısıtma sisteminizin verimsiz çalıştığı anlamına gelir. Senin gibi kazan işleri sizin radyatörler, sen ısıtmak ama avantajlarından yararlanmaya değil ödüyoruz.

Neyse ki, radyatörlerinizi kendiniz kolayca havalandırabilir ve evinizi rahat ve sıcak hale getirebilirsiniz.

Radyatörün havasını almak için adım adım kılavuzumuz

Isıtma sistemlerinin havalandırılması basittir, aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:

Radyatör sistemlerinden hava tahliyesi yapmak istiyorsanız aşağıdaki araçlara ihtiyacınız olacaktır:

  • Radyatör boşaltma anahtarı – radyatör havalandırma valfini açmak için kullanılır (çoğu donanım mağazasında bulunur)
  • Bir bez veya havlu – damlamaları yakalamak için

gerekli adımlar

1. adım – Isıtmanızı açın

Kanamadan önce, tüm radyatörlerin ısınması için ısıtmayı açmanız gerekir. Bu, radyatörünüzde istenmeyen havayı dışarı itecek bir basınç oluşturur.

2. adım – Hangi radyatörlerin havasının alınması gerektiğini belirleyin

Soğuk noktalar için her radyatörü kontrol ederek tüm evinizi gözden geçirin.

Radyatörün hava alması gerektiğini gösteren işaretler nelerdir? Gıcırdayan sesler duyuyorsanız, radyatörün ısınması uzun sürüyorsa veya soğuk noktalar varsa, muhtemelen içeride hava kalmış demektir. Bu, sıcak suyun radyatöre dolmasını engelliyor; o radyatörün havasını alman gerekecek.

Unutmayın: Radyatörler sıcak olacaktır, bu nedenle bu adıma çok dikkat edin. Kendinizi yakmamanız için bir çift ince eldiven giymenizi öneririz.

3. adım – Merkezi ısıtmanızı kapatın

Unutmayın : Bir radyatörün havasını almadan önce merkezi ısıtmanızı kapatmanız gerekir . Isıtmanız açıksa, kendinizi haşlama ve zemini suyla kaplama riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

4. adım – Alanı hazırlayın

Eski bir radyatörün havasını alırken suyun rengi solabilir, özellikle hafif halılarınız varsa eski havluları yere koyarak daha sonra temizlik işinden tasarruf edebilirsiniz!

5. adım – Radyatör tahliye vanasını açın

Radyatör hava tahliye anahtarını alın, bunu tahliye vanasına takmanız gerekecek. Hava alma valfi (veya nipel) genellikle radyatörün üst tarafında, yan tarafta bulunur. İçinde kare olan yuvarlak bir deliğe benziyor. Radyatör anahtarını hava tahliye vanasına soktuğunuzda, birbirine kilitlendiğini hissedeceksiniz.

Vanayı dikkatlice saat yönünün tersine çevirin – hava kaçmaya başladığında bir tıslama sesi duyacaksınız. Dikkatli olun, kaçan hava sıcak olabilir, yeterli mesafeyi koruyun.

İpucu: Radyatör havalandırma anahtarınız yoksa, modern radyatörlerde bazen düz uçlu bir tornavida kullanmak mümkündür.

6. adım – Radyatörün havasını alın

Çeyrek ila yarım tur yeterli olacaktır, vanayı asla tam olarak açmayın çünkü radyatörden havayı bir kez aldığınızda su dışarı fırlayacaktır.

Hava çıkışı durana kadar radyatör boşaltma tuşunu basılı tutarak bu işleme devam edin. Radyatörünüzden sadece su damlıyorsa, hava alma işlemini tamamlamış olursunuz. Hava tahliye vanasını saat yönünde çevirmek radyatörü kapatacaktır; fazla sıkmamaya özen gösterin.

Modern boşaltma valfleri suyu bir “jet” olarak serbest bırakabilir. Tahliye valfi anahtarını dikkatli bir şekilde çevirin ve tahliye valfini hızla kapatmaya hazır olun.

7. Adım – İşlemi tüm radyatörlerde tekrarlayın

Mülkünüzdeki tüm radyatörlerin havasını almanız gerekecek. Hava sistem boyunca yükseldiği için zemin kattan başlamanızı ve mülkünüze tırmanmanızı öneririz.

8. adım – Isıtma sisteminizin basıncını kontrol edin

Tüm radyatörlerinizin havasını alma görevini tamamladığınızda, ısıtma sisteminizi yeniden basınçlandırmanız gerekecektir. Bir kazan ısıtma sisteminin havasını aldığınızda, her zaman biraz su kaybedersiniz. Çok fazlaysa, sisteminiz mülkünüzün üst katlarını ısıtmakta zorluk çekebilir veya merkezi ısıtma sistemi tamamen başarısız olabilir.

Sisteminizdeki su basıncı doğru ise kombinizin üzerindeki iğne göstergesi yeşil olacaktır. Sarı renkteyse, sisteme yeniden basınç vermeniz gerekecektir. Bunu yapmak için kazanınıza bağlı merkezi doldurma döngüsünü bulmanız gerekir. Bir musluğa benziyor ve ana su kaynağınıza bağlı; referans olarak, tipik bir aile evindeki basınç genellikle 1,0 ile 1,5 bar arasındadır.

Daima musluğu çevirin ve basıncı yavaşça ayarlayın. Çok fazla baskı uygulamanız ve iğnenin kırmızıya bakması gibi pek olası olmayan bir durumda, bir de hava alma musluğu vardır.

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi kazanların basınç kaybetmesi ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz  .

Özet: Bir radyatör sisteminin havası nasıl alınır

  1. ısıtmayı aç
  2. Hangi radyatörlerin hava alması gerektiğini belirleyin
  3. Merkezi ısıtmanızı kapatın
  4. Alanı hazırlayın
  5. Radyatör tahliye vanasını açın
  6. Radyatörün havasını alın
  7. İşlemi tüm radyatörlerde tekrarlayın
  8. Isıtma sisteminizin basıncını kontrol edin

Evinizi verimli bir şekilde ısıtmak için ipuçlarımız

Radyatör sistemimin havasını almak için en iyi zaman ne zaman?

Gerçekten ihtiyacınız olmadan önce, ısıtma sezonunun başında radyatörlerinizin havasını almanızı öneririz. İhtiyaç duymadan önce kazanınızın ve ısıtma sisteminizin sıkışan hava olmadan en iyi şekilde çalıştığından emin olun.

Isıtma maliyetlerimi nasıl düşük tutabilirim?

Uzmanlar  , sıcaklıkları çok yüksek tutmamanızı tavsiye ediyor , bu, ısıtma faturası geldiğinde size çok para kazandırabilir. Koridorlar, mutfaklar ve depolar genellikle 16 ila 18°C ​​civarında rahattır ve oturma odaları yaklaşık 20°C’de sıcak hisseder. . 

Banyolar ve çocuk odaları genellikle 23 ila 24°C civarında biraz daha yüksektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?