Isı Pompası Uygulama Alanları
Tek bir cihazla ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayabilen ısı pompası sistemleri, konutların, hizmet binalarının, otellerin, AVM binalarının4 ısıtılması-soğutulması ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasında, havuzların ısıtılmasında, sanayide değişik uygulamalarda kullanılabilmektedir.
Sanayi uygulamalarında; özellikle eş zamanlı olarak hem sıcak su (75 oC-85 oC-95 oC-110 oC) hem de soğuk su (~6 oC) ihtiyacı olan tesislerde kullanılabilir. Sıcak su, buhar kazanı veya sıcak su kazanından doğal gaz, kömür gibi yakıt kullanılarak elde edilir. Kazan verimi %80-90 civarında değişir. Soğuk su ise chiller grupları ile elde edilir. Hava veya su soğutmalı olan chiller gruplarında, sistemden çekilen ısı enerjisi, kondenser vasıtasıyla atmosfere atılır. Isı pompa sistemlerinde kondenserden atmosfere atılan bu ısı kullanılır ve doğal gaz veya kömür tasarrufu sağlanır. Eğer su soğutmalı chiller grubu kullanılıyorsa soğutma kulesinden su kaybı, kule fanı elektrik tüketimi de tasarruf edilecektir.
Isı Pompası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Isı pompaları seçiminde, tesise özel çalışma yapılmalıdır. Her tesis için geçerli olan ısı pompası modeli yoktur.
Öncelikle ısı pompasından üretilen sıcak su ve soğuk su enerjilerinin tamamının kullanılması hedeflenir. Bunun için tüketim değişimlerinin (günlük, aylık, mevsimlik) sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Sadece soğutma veya sadece ısıtma amaçlı kurulan ısı pompası yatırımları genellikle doğru yatırımlar değildir.
Isı pompası satıcı firmaların ürünlerini, hem fiyat hem de COP değerlerine (Coefficient of Performance) göre değerlendirilmelidir. Sistemin, kısmi yüklerde de çalışması öngörülüyorsa, kısmi yüklerdeki COP değerleri dikkate alınmalıdır.
Sıcak su üretiminde son yıllarda 80 oC değerlerinin üzerine çıkılabilmektedir. Fakat sıcak su tarafında sıcaklığın yükselmesi, sistemin COP değerin düşüreceğinden, tesisin gerçekten o sıcaklıktaki suya ihtiyacı olup olmadığı gözden geçirilmelidir.
Isı pompası kapasite kontrolünün, sıcak su veya soğuk su sıcaklığından alınan sinyale göre yapılabilmesi mümkündür. Tesisin çalışma şartlarına en uygun olan sinyalizasyon sistemi seçilmelidir.
Tüketim profili veya, kapasite kullanımı sürekli değişecek ise değişken devirli gruplar seçilmesi incelenmelidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN