
İçindekiler
Tarihin örümcek ağları arasında, sonsuza dek zamana yenilmiş insanlar ve yerler vardı. Medeniyetler yükseldi ve düştü. İktidardakiler, daha güçlü bir askeri güce sahip bir imparatorluk tarafından boyun eğdirilmek üzere, olmayanlara boyun eğdirdi. Krallar uzak diyarlardan altın ve mücevherleri aldılar… ve sonra insanların bu hazineleri geri almalarını engellemeleri gerekiyordu.
Zamanın başlangıcından beri, insanlar her zaman değerli şeyleri kendileri için tutma ve başkalarından değerli şeyler alma konusunda takıntılı olmuşlardır. Bu, kişinin hem bir şeyleri nasıl elde edeceğini bilmesi hem de başkalarının eşyalarını almasını engellemesi gereken neredeyse tek taraflı bir silahlanma yarışı yarattı . Kilidin icadı için mükemmel bir ortam.
Kilitlere her zaman ihtiyaç duyulduğu için geçmişleri inanılmaz derecede eskilere dayanmaktadır. Neredeyse uygarlığın kendisi kadar eskidirler ve ilk kültürlerin çoğu hazinelerini korumak için yeni yollar bulmuştur.
Muhtemelen kilitleri kimin icat ettiğini asla bilemeyeceğiz. Çıkarmamız gereken tek şey, kazdığımız eski kilitler. Mucitlerine hiçbir kredi verilmedi ve bunların var olan ilk kilitler olduğuna dair hiçbir gösterge yoktu ve daha eski kilitler basitçe zaman içinde kaybolmadı.
Bu erken kilitlerin neye benzediğini ve nerede yapıldığını biliyoruz . Tek bir mucit tanımasak bile, kilitleri kimin ve neden icat ettiğini geniş bir ölçekte anlıyoruz. Daha modern anlamda kilidi kimin icat ettiğini de biliyoruz .
İşte kilitleri kimin icat ettiğine dair kabaca bir zaman çizelgesi:
- Eski Yakın Doğu
- Romalılar
- Ortaçağ avrupası
- Endüstri devrimi
- Modern Zamanlar
Eski Mısırlılar En Eski Kilitleri Yarattı
Orijinal kilitler, Bereketli Hilal’deki eski Yakın Doğu’dan geliyor. Mezopotamya ve Eski Mısır gibi medeniyetlerde kaydedilen en eski insanlık tarihinin geçtiği yer burasıdır.
Tarihçiler, kilitlerin Mezopotamya’nın ilk günlerinde, yazının icat edilmesinden yaklaşık 600 yıl öncesine kadar 6.000 yıl öncesine kadar gidebileceğine inanıyor. Eski Mısır’da biraz yaygındılar. Kilitleri kimin icat ettiği belli değil , ama o zaman ve yerdeki birileriydi.
O zamanki kilitler, aynı teknoloji olmasa da, modern kilitlerin birçok ilkesine sahipti. Tamamen ahşaptan yapılmışlardı (ancak sonunda Mısırlılar bazı kısımlarını pirinçten yapmaya başladılar) ve bir cıvatanın içine oturan pimler içeriyordu.
Anahtar sokulduğunda, tarak benzeri noktalar dizisi pimleri yukarı doğru iter, onları sürgüden çıkarır ve sürgünün kapıdan uzağa kaydırılmasını sağlardı.
Şimdiye kadar bulunan en eski kilit, Sargon’un Kalesi anlamına gelen Dur-Sharrukin’de keşfedildi. Bu, günümüz Irak’ında Horsabad’da Yeni Asur İmparatorluğu’nun Kralı II. Sargon için inşa edilmiş bir şehirdi. Sargon II’nin bir savaşta ölmesi nedeniyle şehir asla bitirilememiştir. Sargon’un oğlu tahta geçtikten sonra projeden vazgeçti.
Bu şehir MÖ 700 civarında inşa edildi. Sonuç olarak, var olan en eski kilitlerden çok uzaktalar. Kilitleri icat eden Sargon II değil . 4000 yılına kadar uzandıklarını varsayarsak, kilitleme mekanizmaları, Kral Tut’un bizim için olduğu kadar eski Sargon II’ye kadardı. Ve King Tut, Sargon için, bizim için Joan of Arc kadar eskiydi!
Romalılar Kilitleri Geliştiriyor
Bu kilit, özellikle Yunanistan, Roma ve Çin boyunca yayıldı. Kilitleri kimin icat ettiği önemli değildi. Tasarımı kendilerine alıyor ve üzerine yeni dönüşler koyuyorlardı.
Yunanlılar, pimlere ulaşmak ve kilidi açmak için tahta sürgünün tepesine sığabilen, orak şeklinde kavisli bir anahtar kullandılar. Çinliler , kendi ilkel asma kilitlerini ve kapıya bağlı olarak güvenlik açısından farklılık gösteren diğer türleri icat ederek her türden yeni kilit yarattı .
Romalılar bu kilit tasarımını daha da geliştirdiler. Zengin insanların, çalmaya değer şeyleri olduğunu göstermek için anahtarları yüzük gibi takmaları moda oldu.
Romalıların yenilikçi bir fikri vardı: ya dayanıksız ahşap yerine kilitler metalden yapılsaydı? Daha önce bir sorun olan kilidi artık çıplak ellerinizle kıramazsınız.
Metalden yapılmış kilitleri kimin icat ettiği belli olmasa da , eski Romalılara ve onların hünerlerine itibar etmeyi biliyoruz.
Romalılar ayrıca koğuşları icat etti. Yanlış anahtarın kapıyı açmasını engelleyen bloklardır. Anahtarınızın içine doğru şekiller kesilmemişse, korumalara takılabilirdi.
Bu “muhafazalı kilitler”, büyük olasılıkla eski kilitleri düşündüğünüzde aklınıza gelenlerdir. Hala biraz tuhaf görünseler de, bugün bildiğimiz şekliyle kilitleri icat edenler Romalılardır .
Daha önce “iskelet anahtar” ifadesini duyduysanız, iskelet anahtar bu olmasa bile muhtemelen aklınıza gelenler bu Roma muhafazalı kilitler ve anahtarlardır .
Ortaçağ Avrupası ve Kalkınmada Durma
Orta çağ boyunca, Roma korumalı kilit yaygın olarak kullanıldı. Bu tür bir kilitle ilgili sorun, yalnızca bir iskelet anahtarla baypas edilebilmesiydi, ancak yine de mevcut en iyi kilitti.
Ortaçağ dönemi boyunca kilitlerin çoğu, güvenliği artırmak için karmaşık muhafazalarla yapılmıştır. Çilingirler, yeni teknolojiler geliştirmekten çok halihazırda var olan teknolojiden en iyi şekilde nasıl yararlanılacağına odaklandılar.
Kimsenin kilidin tasarımını geliştirmeyi düşünmesi birkaç yüzyıl sürdü. Ortaçağ döneminde genel olarak pek bir yenilik yoktu. En iyi insanların zaten yaşadığına ve insan uygarlığının düşüşe geçtiğine dair popüler bir fikir vardı.
Sanayi Devriminde İnovasyon
Sanayi devrimi, neredeyse yavaş Orta Çağ dönemini telafi etmek için kilit yeniliklerinde bir patlama gördü. Bunlar, bugün olduğu gibi kilitleri icat eden insanlardır.
Bunlardan ilki, 1778’de Robert Barron levyeli kilidi icat ettiğinde geldi. Bu kilit, anahtar tarafından kaldırılan bir dizi kaldıraçla çalıştı. Kollar, kilidi açmak için doğru yüksekliğe kaldırılmalıdır, daha yükseğe değil. Bunlar iskelet anahtarlarla açılamaz ve seçilmesi çok daha zordur. Kol kilitleri bugün hala ara sıra kullanılmaktadır .
1784’te mucit Joseph Bramah (aynı zamanda sifonlu tuvaleti ve hidrolik presi de icat eden) bu kilidi geliştirdi. Kilidi o kadar güvenliydi ki, onu başarıyla açabilen herkese bir meydan okuma yayınladı: başarılı olursa, 200 gine veya 210 pound alacaklardı. Bu, bugünün para biriminde 31.953,16 £ (veya 43.166,13 $), yani oldukça fazla para.
Abraham O. Stansbury, Joseph Bramah’ın kilidinin temel ilkelerini aldı ve 1805’te patentini aldı. Bu, kilitleri icat eden kişi olmasa da ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından verilen ilk kilit patentiydi.
1818’de Jeremiah Chubb, Chubb Dedektör Kilidini icat etti. Bu, birisi onu almaya çalıştığında çalışmayı durduran, açılmasını engelleyen ve kilidin kurcalandığını ortaya çıkaran bir kilitti. Bu kilit o kadar ünlüydü ki, seçilemez bir kilit olarak bilinmeye başlandı ve birçok Sherlock Holmes hikayesinde bir kilidin açılmadığına dair bir ipucu olarak yer aldı.
Linus Yale Sr., çoğu modern insanın bildiği şekliyle kilitleri icat eden adamdır. Spesifik olarak, pimli bardak kilidini icat etti . Bu, mekanizmanın dönmesini engelleyen üst üste istiflenmiş iki sıra pim kullanır. Doğru anahtar takıldığında, pimler arasında bir boşluk bırakarak kilidin dönmesini sağlar.
Oğlu Linus Yale Jr., bu tasarımı daha da geliştirdi. Modern kilitlerin çoğunun dayandığı plan budur. Ön kapınızdaki kilitler için Linus Yale Jr.’a teşekkür edebilirsiniz.
Sonunda Alfred Charles Hobbs adında bir adam ortaya çıktı. Hobbs, kendisini çok yetenekli bir çilingir olarak görüyordu. Kendini böyle görüyordu çünkü tam olarak öyleydi: Kilitlerin içini ve dışını bilen ve önüne çıkan her zorluğa gülen türden bir çilingir.
Hobbs, kilit dünyasını değiştirmeye hazır olarak 1851 Büyük Sergisine gitti. Kilidi açmaya gerek kalmadan kollarını değiştirebilen bir kilit olan Robert Newell’in Parautoptic kilidini tanıttı. Oradayken, seçilemeyen Chubb Dedektör Kilidini hiçbir şey algılamadan seçti.
Hobbs, Joseph Bramah’ın sözde açılamaz kilidini de kırdı. Yaklaşık 16 gününü aldı ama onu da başarıyla açtı. Biraz tartıştıktan sonra, Joseph Bramah gönülsüzce 200 gine verdi. Bugüne kadar, açılamaz bir kilit kavramı, saf fantezi olarak kabul edildi veya uzun süre doğru değil.
Bununla birlikte, Parautoptic kilit, o on yılda icat edilen en yenilikçi kilit değildi. Sadece altı yıl sonra, James Sargent ilk şifreli kilidi yarattı.
Üzerinde zamanlayıcı bulunan kilitleri kimin icat ettiğini tahmin edebilir misiniz? Bu doğru, aynı zamanda 1873’te James Sargent’dı. Bunlara “zaman kilitleri” denir ve günün belirli bir saati dışında açılamazlar, bu da banka soyguncularının her an içeri girmesini ve banka çalışanlarını güvenlik için tehdit etmelerini engeller. kombinasyonlar. Bankalar hala bunları düzenli olarak kullanıyor.
Modern Kilitler
Modern zamanlarda kilitler geliştirilmeye ve yenilenmeye devam ediyor. Artık elektrik yaygınlaştığına göre, birçok kişi elektronik mekanizmalar kullanan kilitler icat etti .
Onları mıknatıslanmış halde tutan bir elektrik akımı nedeniyle kilitli kalan elektromanyetik kilitleriniz var . Elektronik tuş takımı şifreli kilitler birçok ticari ve konut uygulamasına sahiptir. Ve telefonunuzla veya diğer cihazlarla açılabilen akıllı kilitler giderek daha popüler hale geliyor.
Ve tabii ki, eski geçmişten farklı olarak, bugünlerde bu tür kilitleri kimin icat ettiğini biliyoruz, çünkü şirket adı genellikle doğrudan üzerlerine yazılıyor.
Ancak gerçek şu ki, modern kilitlerin çoğu basitçe Linus Yale Sr.’nin pimli tamburlu kilidini kullanır. Yale’in kendisi de bunu Eski Mısırlıların kullandığı tasarıma dayandırdı. 6.000 yıl sonra, bunun gibi kilitleri ilk kimin icat ettiğini bilmesek bile etkili olduğu kanıtlandı.
Kilitleri kim icat etti?
Kilitleri kimin icat ettiği belli değil, ancak muhtemelen Eski Mısır’da veya Mezopotamya’da icat edildi. Mısır’da 4.000-6.000 yıl öncesine ait varlıklarından bahseden kayıtlar var, bu yüzden ne zaman var olduklarını kabaca biliyoruz, ancak icatlarının ayrıntılarını bilmiyoruz.
Eski kilitlere bazı örnekler nelerdir?
Şimdiye kadar bulunan en eski kilit, Irak’ın Horsabad kentinde, II. Sargon’un sarayının yıkıntıları arasındaydı. Üzerinde bir dizi nokta bulunan devasa bir ahşap anahtar kullandı. Bu noktalar kilidin içindeki pimleri kaldırarak kilidin açılmasını sağlar.
Mısırlılar bu kilit tasarımını aldılar ve ona pirinç eklediler. Antik Yunanistan’da olduğu gibi Antik Çin de kapıları için bu temel kilit tasarımını kullandı. Romalılar, çoğu insanın “iskelet anahtar” kelimesini duyduğunda aklına gelen muhafazalı kilidi icat etti.
İlk kilitler neydi?
Şimdiye kadar yapılmış ilk kilitler eski Yakın Doğu’dan geldi. Metal işleme teknolojisi özellikle gelişmediği için tamamen ahşaptan yapılmışlardı. Kilidin içindeki pimleri kaldıran noktalara sahip büyük ahşap anahtarlar içeriyorlardı. Kilidi kimin icat ettiğini kimse bilmiyor ama bu eski Yakın Doğu’dan biriydi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN