+90 532 781 8389
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Daikin Isı Pompası Nedir?

05 Haziran 2021
Daikin Isı Pompası Nedir?

İçindekiler

Daikin Isı Pompası Nedir?

Isı pompaları; doğada mevcut olan ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjinin sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Isı pompaları bu işlemi klimalardaki gibi soğutma çevrimi sayesinde gerçekleştirmektedir. Yani sistemde kompresör ve soğutucu akışkan devresi mevcuttur. Hava, su ve toprak doğada bulunan ve bedava olan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Bu sebeple günümüzde ısı pompalarında en fazla hava kaynaklı ısı pompaları tercih edilmektedir.

Isı Pompalarında Isıtma ve Soğutma Nasıl Yapılır?

Kullanılan ısı pompası basit olarak dışarıdaki havanın içinde mevcut olan düşük sıcaklıktaki ısı enerjisini absorbe eder. Soğutma çevrimi sayesinde sıcaklığını yükseltir ve ısıtma tesisatında dolaşan suya aktarır. Burada suyun sıcaklığı 55 °C’ye kadar yükselir ve tesisatta kullanılabilecek hale gelir. Isınan suyu bir sirkülasyon pompası sayesinde ısıtılacak mekandaki yerden ısıtma, radyatör, fancoil, konvektör gibi ekipmanlara göndererek mekanın ısıtılması sağlanmış olur.

Sistemde sadece soğutma çevrimini gerçekleştiren kompresör, enerji transferini hızlandıran fan, sirkülasyon pompası ve otomasyon için elektrik kullanılır. Yani elde edilen ısı enerjisi elektrikten değil dışarıdaki havadan temin edilir. Sistemin verimliliği için kullanılan kompresör, sirkülasyon pompası ve fanın inverter teknolojiye sahip olması önem arz etmektedir. Bu sayede sistem ihtiyaca göre kapasitesini ayarlayacak, konfordan taviz vermeden tüketimi azaltacaktır. Daikin Altherma ısı pompalarımızda kullanılan tüm kompresör, fan ve pompalar yüksek inverter teknolojisine sahiptir.

Isı pompaları split klimalar gibi tersinir çalışarak soğutma da yapabilirler. Yani içerideki tesisat suyundan alınan enerjinin sıcaklığını yükselterek dış ortama aktarırlar. Böylece tesisattaki suyun sıcaklığı 5 °C’ye kadar düşebilir. Bu soğuk suyu yine sirkülasyon pompası sayesinde uygun ekipmanlara göndererek mekanın soğutulması sağlanır. Soğutma işleminde genelde fancoil ve ısı pompası konvektörleri kullanılmakla beraber nadiren zeminden, duvardan veya tavandan serinletme sistemleri de kullanılmaktadır. Soğutma yapılacak olan sistemlerde tesisat borularının ve ekipmanlarının havadaki nemi yoğuşturup terlemeye sebebiyet vermesinin önüne geçilmesi yani uygun şekilde izole edilmesi gerekmektedir.

Sadece ısıtma ve soğutma mı yapılır? Kullanım sıcak suyu nasıl elde edilir?

Isı pompaları sayesinde bir mekanın ısıtılması ve soğutulması yapılabileceği gibi aynı zamanda o mekanda ihtiyaç olan kullanma sıcak suyunun temini de gerçekleştirilebilir. Bunun için sisteme uygun bir boylerin bağlanması yeterli olacaktır. Bu durumda ısı pompası öncelik olarak ısıtma modunda çalışarak boyler içerisindeki kullanma suyu sıcaklığını set ettiğimiz değere kadar çıkaracak daha sonra yapmakta olduğu mekan ısıtma veya soğutma işlemine kaldığı yerden devam edecektir. Bu süre içerisinde kullanma suyu kullanılır ve boyler içerisindeki suyun sıcaklığı düşerse tekrar boyler ısıtmasına çalışacak ve sistem böyle devam edecektir. Daikin Altherma ürün gamımızda farklı kapasitelerde paslanmaz çelik veya emaye kaplamalı boylerlerimiz mevcuttur. İç ünite ve boylerin tesisatları ile birlikte mahal içerisinde kapladığı alandan tasarruf etmek ve daha estetik bir görüntüye sahip olması açısından bazı modellerimizde iç ünite ile paslanmaz çelik boyler entegre edilmiştir. Bunların yanı sıra Daikin’ın Almanya’daki fabrikalarında geliştirilen, solar güneş kollektörleri ile entegre çalışabilen ve özel tasarımı sayesinde güneş kollektörlerinden elde ettiği bedava enerjiden evin ısıtılmasına destek veren boylerlerimiz bulunmaktadır.

Isı Pompalarında kullanılan Komponentler nelerdir?

Genelde içerisinde dış hava ile ısı transferini gerçekleştiren eşanjör, fan ve kompresörü barındıran bir dış ünite ile birlikte; su ile ısı transferini sağlayan eşanjör, pompa, kapalı genleşme tankı, emniyet ventili… vb. tesisat ekipmanlarından oluşan bir iç üniteden oluşmaktadır. Daikin; estetik, kapasite, ergonomi, montaj ve kullanım kolaylığı açısından piyasadaki diğer ürünlere kıyasla çok sayıda model geliştirmiştir. Mesela iç ünite ile dış ünitenin bir arada olduğu, yani yekpare olarak çalışan, cihazdan direkt olarak sıcak veya soğuk su çıkışını sağlayan Altherma LT monoblok modellerde geliştirmiştir.

Isı Pompalarında seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Isı pompaları ısıtma modunda çalışırken çıkış suyu sıcaklığının 55 °C ile sınırlı olmasından dolayı ısıtma sisteminin seçiminde bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Mesela radyatörlü bir ısıtma sistemi yapılacaksa radyatörlerin sıcaklıklarının 55 °C nin üzerine çıkamayacağı göz önünde bulundurulmalı ve ona göre radyatör seçimleri yapılmalıdır. Isı pompaları çıkış suyu sıcaklıkları düştükçe verimleri artan sistemlerdir. Dolayısı ile tasarımın düşük sıcaklıktaki suya göre yapılması işletme maliyetlerini ciddi oranda azaltacaktır. Bu sebeple ısı pompalarında genelde ılık su ile ısıtma yapılabilen yerden ısıtma sistemi tercih edilmekte ve yüksek konfor sağlanmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri bina yapılırken şap atılmadan, zemin döşemesi yapılmadan uygulanabilen bir sistem olduğu için; içerisinde oturulan veya radyatörlü ısıtma tesisatı yapılmış bir mekanda uygulanması çok zor ve maliyetlidir.

Piyasada klasik radyatörlü ve fosil yakıt yakılarak ısıtma yapılan bir sistemin ısı pompalı sisteme dönüştürülmesinde genelde radyatörlerin büyütülmesi yoluna gidilir. Radyatörleri büyütmek bazen alandan dolayı mümkün olmamaktadır. Bazen de büyük radyatörler estetik açıdan tüketiciyi rahatsız etmektedir. Bu problemlerin önüne geçmek isteyen Daikin, Altherma HT serisini geliştirmiştir. Altherma HT serisi ısı pompalarımızda çift soğutma çevrimi sayesinde çıkış suyu sıcaklığı 80 °C ye kadar çıkabilmektedir. Dolayısı ile mevcut radyatörlü ısıtma sistemlerini herhangi bir değişiklik yapmadan Altherma HT ısı pompalarına akuple edip istediğimiz konfora ulaşmamız mümkündür.

Isı Pompası Sistem Bakımı

İyi kalitede ve iyi kurulmuş bir  hava ve ya toprak kaynaklı ısı pompası sistemi nispeten az bakım gerektirecektir fakat cihazlara düzenli olarak yapılan bakım ve kontrollerle, ısı pompasının ömrü 20-30 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu sebeple ısı pompası bakımı göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Isı pompalarının verimli bir şekilde çalışmaya devam ettiğinden emin olmak için yıllık kontrollerinin yapılması gerekir. Gerektiği gibi çalışmayan bir ısı pompası için yüzde 25’e varan verim kaybı söz konusu olabilir. Bu nedenle ısı pompası parçalarına yapılacak düzenli bir bakım sayesinde tasarruf edebilirsiniz.

Periyodik yıllık bakımda yapılan işlemler:

  • Cihazlara ilişkin işletme basınç ve sıcaklıkların “İşletme Değerleri Tablosu”na uygunluğu kontrol edilir ve aykırılıklar bulunursa nedeni araştırılarak giderilir.
  • Su pompasının – sistemdeki tek hareketli parça- kontrolü
  • Kompresörün kontrolü. Bu ünite arızalanırsa, sızdırmaz bir ünite olduğu için bir bütün olarak değiştirilmesi gerekecektir.
  • Boru ve konnektörlerin kontrolü (Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları için)
  • Yer dizisindeki antifriz/soğutma sıvısı doğru kimyasal karışımı kontrol edilir. (Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları için)
  • Isıtma kontrolleri (Radyatörlerin kontrolü)
  • Soğutucu akışkan gaz devresinde kaçak kontrolü
  • Elektrik kablo bağlantılarının kontrolü, ana kart devreleri ve sensörlerin kalibrelerinin ölçümü
  • Elektrik devresinin akımı ve voltaj kontrolü
  • Elektrik terminallerinin incelenmesi ve gerekirse bağlantıların temizlenip sıkılarak, iletken olmayan kaplama uygulanması
  • Fan motorlarının temizlenmesi, yatakların, kayışların, kasnakların ve bağlantıların kontrolü
  • Isı pompasının yoğunlaştırma ünitesi taban tavası tahliye deliklerinin kontrolü ve pisliğin giderilmesi
  • Kurutucu (Drier)’nun kontrolü ve gerekirse değişimi
  • Filtrelerin temizliğinin kontrolü ve gerekirse değişimi


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?