İçindekiler
Akıllı Kilidin Gerçek Tanımı Nedir?Akıllı Kilitlerin popülaritesi son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde arttı. Piyasaya ilk sunulduklarında, birçok ev sahibi ve kullanıcı, geleneksel ‘kilit ve anahtar’ sistemleri onlar için hala iyi çalıştığı için akıllı kilitlere yükseltme konusunda emin değildi. Bu bir güvenlik sorunuysa, ek vidalar kullanarak veya hatta mevcut sürgülerini daha uzun bir atışla değiştirerek kilitlerini yükseltme konusunda çok kolay bir şekilde çalışabilirler. Ancak akıllı kilitler, ev sahiplerine güvenliklerinde bir değişiklikten çok daha fazlasını sağlar. Bu kilitlerin otomatik doğası, kullanıcılarına geleneksel kilitlerin vermediği ek bir kolaylık ve verimlilik katmanı sağlar.
Ağustos akıllı kilidi bunun mükemmel bir örneğidir . Ağustos gibi akıllı bir kilit, ev sahiplerine diğer şeylerin yanı sıra uzak konumlardan kapılarının kilidini açma yeteneği verir. Bu özellikler, ev sahiplerinin kilitlerinin durumunu sürekli olarak izleyebilecekleri anlamına gelir. Ayrıca, insanlara ev anahtarlarının fiziksel kopyalarını vermek zorunda kalmadan erişim sağlayabilecekleri anlamına gelir. Esasen, ev sahipleri daha fazla anahtar kontrolüne sahiptir, bu da birinin anahtarlarını yasadışı giriş elde etmek için kullanma şansını azaltır. Çoğu ev sahibi ve kullanıcılarının da özel olduğu akıllı kilit kullanımıyla birlikte gelen birçok ek avantaj vardır. Ancak akıllı kilidin gerçek tanımının ne olduğunu ve evinizi güvende tutmak için kilitlerin kapılarla birlikte nasıl çalıştığını gerçekten biliyorlar mı?? Akıllı kilitlere bir dalış yapalım.
Akıllı Kilit Nedir?
Akıllı kilit her şeyden önce bir kilittir. Bu gereksiz gelebilir, ama bana katlanın. Bir kilidin birincil işlevi, kilit devreye girdiğinde girişi engellemek veya girişe izin vermektir. Bu, kilitlerin hırsızları ve davetsiz misafirleri durdurmaya yardımcı olmasının yollarından biridir . Akıllı kilitler bu geleneksel işlevi yerine getirir, ancak bunu çok farklı bir şekilde ve çok farklı bir araç seti ile yaparlar. Bu kilitler, kablosuz protokol ve kriptografik anahtar kullanan yetkili bir cihazdan uygun talimat setini aldıktan sonra kilitleme ve kilit açma hareketlerini gerçekleştirerek yetkilendirme sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Kablosuz iletişim protokolleri, esasen cihazlar arasında veri aktarımı için gerekli olan ve yöneten dijital açıklamalar ve kurallardır. Akıllı kilitler çoğunlukla akıllı telefonlar , akıllı ev hub’ları vb. aracılığıyla çalıştırılır ve bu nedenle bu cihazların veri alabilmesi ve iletebilmesi gerekir. Bu protokoller, cihazlar arasındaki veri aktarımlarının güvenli tutulmasını sağlamak içindir. Kablosuz iletişim protokollerinin, hata algılama ve düzeltme, sinyal doğrulama ve cihazlar arasındaki sinyalleşme alanlarını denetlemesi ve kapsaması amaçlanmıştır.
Cihazlar arasındaki veri iletiminin gizli kalmasını sağlamak için bu iletişim protokolleri ile bağlantılı olarak kriptografik anahtarlar kullanılmaktadır. Yukarıda açıklanan kablosuz protokollerle kullanıldıklarında, veri aktarımlarını etkin bir şekilde güvenli tutarlar. Bu, akıllı kilitlerin tasarlandığı gibi çalıştığından emin olmak için zorunludur.
Akıllı kilit, bu temel işlevleri, çoğunlukla akıllı telefonlar veya anahtarlıklar olan birincil cihazlarla iletişim kurmak için çeşitli şekillerde kullanır. Bu kilitler, kilitleme mekanizmasını devreye sokan veya devreden çıkaran birincil cihazlardan gelen sinyalleri almak üzere yapılmıştır. Veriler birincil cihazdan alındığında, iletimin şifresi çözülür. Daha sonra iletimin dikte ettiği eylem gerçekleştirilir. Bu durumda, kapı kilidinin etkinleştirilmesi gerekir.
Veri alma ve iletme eylemi, bu kilitlerin birincil cihazlarının yanı sıra diğer cihazlarla da iletişim kurmasını sağlayan şeydir. Birçok akıllı kilit, bir IoT ortamında kontrol edilebilme özelliğine sahiptir, bu da onları akıllı evler inşa etmek isteyen ev sahipleri için çok daha uygun bir seçenek haline getirir .
Akıllı Kilidi Neler İçerir?
En temel haliyle bir akıllı kilit iki ana parçadan oluşur ve oradan sürekli olarak kırılabilir. Akıllı kilidin iki ana parçası donanım ve yazılımdır. Akıllı kilidin düzgün çalıştığından emin olmak için donanım ve yazılımın birlikte çalışması gerekir. Bunlardan herhangi biri tehlikeye girerse, kilit de tehlikeye girer, bu nedenle akıllı kilitlerin iyi tasarlanmış yazılımdan daha fazlasına sahip olması çok önemlidir. Kilidin kendisi, belirli bir dereceye kadar fiziksel saldırılara dayanabilmelidir.
Donanımı ve yazılımı parçalamaya başladığınızda, bunların her birinin kilidi ve anahtarı oluşturan parçalarını tanımlayabilirsiniz. Kilidin fiziksel yönü ve donanımın altına düşen anahtar var. Bu, akıllı kilit, kama yuvası ve ayrıca (varsa) geleneksel anahtar ile yerinde olabilecek sürgü ile ilgilidir. Piyasada bulunan akıllı kilit modellerinin çoğu sürgü kilitleme mekanizmalarını kullanır.
Sürgü esasen bir düğmeyi, anahtarı çevirerek veya bu durumda kilide veri ileterek devreye giren bir sürgüdür. İnsanların evlerinde veya ofislerinde sürgü kilitlerini kullanmaları her zaman tavsiye edilir. Bu tür kilitler, sizi güvende tutmak için gereken maksimum güvenlik miktarını sağlar. Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), sürgüleri güç ve hasara karşı direnç sırasına göre 3 sınıfa ayırmıştır . Derece 3 sürgüler en az dirençli olanlardır ve Derece 1 sürgüler en dirençli olanlardır. Maksimum güvenlik sağlamak için Grade 1 sürgü kullanan akıllı kilit modelleri bulunurken, bazıları Grade 2 veya Grade 3 sürgü kullanır.
Akıllı kilidin donanımı, yazılım yönü kadar önemlidir. Akıllı kilitlerin yazılımı söz konusu olduğunda, bir araya gelen tüm parçaların doğru bir şekilde çalışması için gerçekleştirilmesi zorunludur. Akıllı kilidin donanımı, varsa anahtar hariç, tek bir merkezi konumda bulunur. Ancak yazılımın çoğu durumda bir Wi-Fi ağı, akıllı telefon veya akıllı hub ile kullanılması gerekir. Akıllı kilidin yazılım yönü asla tek başına bir şey değildir. Tam olarak çalıştığından emin olmak için sürekli olarak diğer özelliklerle çalışmak zorundadır.
Uyumlu bir birim oluşturmak için yazılım ve donanımın birleşimi, akıllı kilitleri salt bir elektronik kilitten gerçekten ayıran şeydir. Elektronik kilitler en temel haliyle açık veya kapalı devre konseptinde çalışır. Elektronik kilitler, akıllı ev sistemlerine akıllı kilitler gibi entegre edilemez ve kablosuz ağ üzerinden bir akıllı telefon üzerinden kontrol edilemez.
Akıllı Kilit Seçenekleri
İyi bir akıllı kilit ile kötü bir akıllı kilit arasında nasıl ayrım yapılacağını düşünen birçok kişi var, yoksa böyle bir şey var mı? İşin özünde, insanlar kendileri için doğru olan akıllı kilidi alma konusunda ne tür seçeneklere sahip olabileceklerini merak ediyor.
Evlerini akıllı bir kilitle birleştirmek söz konusu olduğunda, ev sahipleri birkaç iyi seçeneğe sahiptir. Bazı durumlarda, ev sahiplerinin geleneksel kilit ve anahtar sistemlerinden tamamen vazgeçmesi zordur. Bunun gibi ev sahipleri, sürgüyü kontrol eden akıllı kilitler ekleyebilir. Bu, hem geleneksel sistemin kullanılmasına izin verir hem de akıllı kilidin harika özelliklerinden yararlanır. Bunun mükemmel bir örneği August Smart Lock’tur. Ağustos akıllı kilidi, önceden var olan bir sürgüye dayanır, çünkü akıllı kilidin kendisi yalnızca parmak çevirme yerinin yerini alır. Bunun gibi bir kilit en iyi geleneksel bir anahtarlı sistemle birlikte kullanılır.
Ev sahiplerinin sahip olduğu bir diğer seçenek de, sahip oldukları eski sistemi tamamen ortadan kaldırmak ve kilitleme mekanizmasını anahtarsız hale getirmeye çalışan ikinci nesil akıllı kilitleri kullanmaktır. Bu seçenek en çok akıllı ev yoluna gitmek isteyen ev sahipleri için uygundur.
Akıllı Kilitler Nasıl Çalışır?
Akıllı kilitler, yazılımının özelliklerini, donanım ve elektronik bileşenlerinin özellikleriyle birleştirerek çalışır. Akıllı kilidin elektronik bileşenini en zayıf noktası olarak seçen birçok akıllı kilit eleştirmeni var. Bununla birlikte, bu potansiyel zayıf erişim noktası, akıllı bir kilit oluşturmaya giden diğer tüm bileşenler tarafından güçlendirilir.
Çok sayıda şifreli akıllı telefon sinyali, mesaj göndermek için 256 bit şifreleme kodlarından yararlanır. Bu mesajlar, akıllı kilidin kilitlenmesini veya kilidinin açılmasını ister. Bunun gerçekleşmesi için mevcut protokoller Bluetooth’tan Wi-Fi’ye ve Z-wave’e kadar uzanır. Bu protokollerin her biri, kilidinize gönderilen iletimi herhangi birinin ele geçirmesini çok daha zor hale getirir. Kilit, canlı akım veya pil kullanımı ile çalıştırılabilir. Kilit, genellikle bir veri iletimi alana kadar düşük güç durumunda tutulur. Akıllı kilit, veri iletiminin içeriğine göre açılır veya kilitlenir. Bu, pimleri ve tamburları etkinleştirerek yapılır., veya bazen kilitte bulunan oluklu döner diskler. Devre, uygun sinyali/parolayı aldığını algıladığında bir kilitleme/kilit açma sürgü eylemini tetikler. Bu, bir tuş takımından veya kablosuz olarak bir akıllı telefondan gönderilebilir.
Bu akıllı kilitler, kilit ile anahtar arasında köprü görevi gören mobil uygulamalarla birlikte çalışmak zorundadır. Bu uygulamalar, kullanıcıların kilitleri ile çeşitli ek işlevler gerçekleştirmelerini sağlar. Bu, ziyaretçilere geçici erişim anahtarları dağıtmaktan ve hatta uzak bir yerden kapının kilidini açmaktan değişir. Bu uygulamalar aynı zamanda kilidinizi başlangıçta ayarlamak ve akıllı telefonunuzu kilidiniz için birincil cihaz olarak kurmak için de kullanılır. Akıllı kilit uygulamanız (varsa) yukarıda sıralanan özelliklere ek olarak akıllı kilidinizin etkinliğini takip etmenize de yardımcı olur.
Akıllı Kilitlerin Faydaları
Evinize giriş yollarını güçlendirmek için akıllı kilit kullanmanın birçok faydası vardır. Bu avantajlardan bazıları güvenlik odaklıyken diğerleri değildir. Bu özelliklerin akıllı kilitten akıllı kilide değiştiğini unutmayın. Listeyi çalıştıralım:
- Akıllı kilitler, ev otomasyon sistemleri ve izlenen ev güvenlik sistemleri ile entegre edilebilir . Bu, kullanıcılara akıllı evleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma ve akıllı kilitlerini ışıkları ve termostatı etkinleştirmek gibi bir dizi başka işlem için kullanma fırsatı verecek.
- Akıllı kilitler genellikle kullanıcıların kilide uzaktan erişmesine izin verir. Bu özellik, kullanıcıların yakınlarda olmadıklarında bile mülklerinin güvenliğini korumalarına yardımcı olur.
- Akıllı kilitler, geçici anahtar özelliği sayesinde ev sahiplerine daha fazla anahtar kontrolü sağlıyor. Bu, birkaç kişinin anahtarına sahip olduğu için kilidin artık tehlikeye atılmadığı anlamına gelir. Geçici dijital anahtarlar, belirli bir süre için (ev sahibi tarafından belirlenen) evinize erişim sağlar ve süre dolduğunda süresi dolar.
- Akıllı kilitlerin kullanılması, sistemlerin çoğu çalışmak için geleneksel anahtarları kullanmadığından, ev sahiplerinin anahtarlarını kaybetme şanslarını azaltır.
- Akıllı kilitler, veri toplayarak ve kapı her tetiklendiğinde veya kilidi açıldığında günlüğe kaydederek ev sahiplerinin evlerine kimin girip çıktığını takip etmelerine yardımcı olabilir.
Akıllı Kilitlerin Dezavantajları
Akıllı kilitler mükemmel cihazlar değildir ve diğer herhangi bir cihaz gibi, teknolojinin mükemmellikten uzak kalmasına neden olan bazı gecikmeler vardır. Akıllı kilit endüstrisinin ele alması gereken birkaç şey var ve bunu yaparak kitlelere kilitlerde gerçekten devrim yaratan bir ürün sunabilirler. Akıllı kilitlerin bazı dezavantajları şunlardır:
- Elektrik kesintisi, akıllı kapı kilitlerinin önde gelen dezavantajlarından biridir. Akıllı kilit modellerinin çoğu ya pil gücüyle ya da canlı akımla çalışır. Kilidin güç kaynağı kesintiye uğrarsa, kilit potansiyel olarak savunmasız olacaktır veya uygun özellikler işe yaramaz olacaktır.
- Akıllı kilit üretiminde kullanılabilecek birkaç farklı kablosuz protokol vardır. Bu nedenle, akıllı kilitleri akıllı telefonları veya ev otomasyon sistemleriyle uyumlu değilse ev sahipleri dezavantajlı duruma düşer. Akıllı kilidin tüm özelliklerine erişebilmek için bazı ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalacaklar.
- Güç sorunları nedeniyle (hem kilitte hem de kullanıcının akıllı telefonunda), akıllı kilit üreticilerinin yapmayı amaçladığı bir şey olan tamamen anahtarsız gitmek zordur. Bu kilitlerden bazıları Bluetooth ve Wi-Fi aracılığıyla akıllı telefonlarla iletişim kurar. Bunun, telefonun pil ömrünü önemli ölçüde tükettiği ve kullanıcıyı anahtarsız bıraktığı bilinmektedir. Bluetooth Düşük Enerji (BLE), bu sorunu çözen tek kablosuz protokol gibi görünüyor ve bu iyi bir başlangıç.
Çözüm
Akıllı kilitlerin kalıcı olduğuna hiç şüphe yok. Yenilikçi tasarımları ve son teknoloji özellikleri, sürekli olarak kolaylık ve verimliliğin sınırlarını zorluyor. Bu iki şey gelecekte teknolojinin temel direkleri olacak. Ancak, kapı kilitleri gibi ürünler söz konusu olduğunda, ele alınması gereken ek bir güvenlik katmanı vardır. Akıllı kilit endüstrisi, verimliliğinden ve rahatlığından ödün vermeden bu kilitlerin güvenlik yönünü iyileştirmenin yollarını arıyor.
Akıllı kilitlerden en iyi şekilde yararlanmak için, işlevlerini yerine getirebilmek için ne olduklarını ve içine ne girdiğini bilmek yardımcı olur. Umarım bu makale okuyuculara ve ev sahiplerine akıllı kilitlerin iç işleyişine dair bir fikir verebilmiştir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN